ITS Global logo

Verschil tussen Vulnerability scan en pentest

Kennis is key voor IT Security. Reden voor ITST-Global.com om in samenwerking met onze partner Maestro Academy trainingen aan te bieden op het gebied van IT Security.

We vinden het als ITST-Global.com belangrijk om de (digitale) wereld een stuk veiliger te maken en trainingen bieden daar een uitstekende basis voor. Bovendien sluit het perfect aan bij ons motto – Grip op IT security!

Vulnerability Scan

De vulnerability scan scant letterlijk de omgeving van het IT systeem. Er wordt gekeken of er bepaalde kwetsbaarheden te vinden zijn in de IT-omgeving.

Het voordeel van de vulnerability scan is dat de gehele omgeving bekeken wordt en op die manier een goed overzicht van de IT security ontstaat. Zo kunnen er nieuwe problemen worden ontdekt die aandacht nodig hebben.

Een nadeel ten opzichte van een pentest is dat een kwetsbaarheid slechts geconstateerd wordt maar nog niet uitgebreid wordt uitgetest, iets wat een pentest wel goed kan.

Lees hier meer over onze Vulnerability scan.

Pentest

Een pentest, ook wel penetratietest genoemd, is een handmatige test om te kijken of er een ingang is binnen de IT-omgeving.

Het voordeel van een pentest is dat er heel gericht op een kwetsbaarheid kan worden ingezoomd. Hierbij wordt dan ook duidelijk of de geconstateerde kwetsbaarheid daadwerkelijk “gepenetreerd” kan worden.

Het nadeel van een pentest is dat het tijdsintensief is en dat er slechts een klein deel van de gehele IT-omgeving getest wordt. Het is dus niet geschikt om een algemeen beeld van de IT security te schetsen.

Lees hier meer over pentesten.

Neem contact met ons op

Kom een keer op de koffie en kom te weten wat we mogelijk voor u kunnen betekenen

arrow