ITS Global logo

Veilig inloggen in 2021? Ken de gevaren van traditionele inlogmethodes!

Inloggen met een wachtwoord en gebruikersnaam doen we allemaal op veelvoorkomende basis. Voor cybercriminelen een erg interessant thema gezien zij misbruik kunnen maken van deze gegevens. Toch gebruikt nog ongeveer 60% van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. De gevaren nemen dan ook toe op het gebied van inloggen. Wil jij weten waarom traditionele methodes van inloggen niet (meer) veilig zijn en hoe je wel veilig kunt inloggen? Lees dan verder!

Traditionele inlogmethodes zijn niet (meer) veilig
Zoals eerder aangegeven gebruikt ongeveer 60% van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Het is immers erg lastig om zonder geheugensteun meerdere complexe wachtwoorden te onthouden. Daar komt bovenop dat er een rappe toename is van het aantal accounts en dus wachtwoorden waar we mee te maken hebben. In de meest eenvoudige versie van inloggen staat de computer in verbinding met de server.  

Blog-image-3

Bovenstaande afbeelding toont de traditionele manier om in te loggen, waarbij de PC of een ander apparaat direct verbonden is met de server.

Om toegang te krijgen tot de gevraagde account dient er vanuit de PC met een gebruikersnaam en wachtwoord te worden ingelogd. De server controleert dit en bij een overeenkomst stuurt de server een signaal terug waarmee er op de PC toegang wordt verkregen tot het account.

Wat zijn de risico’s van traditionele inlogmethodes?
Er zijn in dit geval drie grote risico’s. Allereerst kan de gebruiker per ongeluk wachtwoorden lekken door een variëteit aan phishing technieken die cybercriminelen inzetten. Daarnaast kan een server gehackt worden door cybercriminelen en alle opgeslagen accountinformatie vrijkomen. Verder kan de communicatie onderschept worden bij foute configuraties.

Doordat veel gebruikers hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruiken, kan een cybercrimineel snel proberen toegang te verkrijgen tot andere accounts. De cybercrimineel kan vervolgens de wachtwoorden aanpassen en er veel narigheid mee uithalen, zoals identiteitsfraude of een betaalde account doorverkopen aan derde partijen.

Het gebruik van alleen een gebruikersnaam en wachtwoord is dus niet meer van deze tijd. We zullen binnenkort een blog publiceren waarin we meer vertellen over veiligere inlogmethodes.

Mocht je in de tussentijd meer over IT Security willen weten, neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Kom een keer op de koffie en kom te weten wat we mogelijk voor u kunnen betekenen

arrow