Deze week is de nieuwe Cybersecuritybeeld Nederland 2021 gepubliceerd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ieder jaar publiceert de NCTV het Cybersecuritybeeld om meer inzicht te geven in de huidige status van de digitale dreigingen die spelen. Ook de weerbaarheid in Nederland tegen deze digitale dreigingen en bijbehorende risico’s komen aan bod.
Omdat wij het belangrijk vinden om de maatschappij beter te bewapenen tegen cybercriminelen en cyberaanvallen delen we de belangrijkste trends uit het rapport in dit artikel.
1. De digitale dreiging neemt toe
Wie denkt dat de cyberaanvallen niet verder ontwikkeld worden heeft het helaas mis. Steeds vaker zijn er voorbeelden waarbij cybercriminelen organisaties in meerdere sectoren en bedrijfsketens langduren kunnen schaden.
Cybercriminelen zijn erg geduldig en nemen uitgebreid de tijd om de netwerken van slachtoffers binnen te kunnen komen. Bovendien wordt dit lang niet altijd gedetecteerd en is het des te lastiger voor bedrijven en organisaties om vertrouwen te hebben in de huidige staat van de IT Security. Door deze ontwikkelingen is het des te belangrijker om preventief te handelen en cybercrime geen kans te geven in bedrijven en organisaties.
2. De afhankelijkheid van digitale en fysieke wereld
Anno 2021 vormen digitale processen het zenuwstelsel van de maatschappij. De digitale processen zijn essentieel voor de samenleving en continuïteit van bedrijfsvoering. Zodra de digitale processen niet goed werken (bijvoorbeeld door cybercriminaliteit) is de impact hiervan op grote delen van de samenleving direct merkbaar.
Organisaties zijn vaak niet in staat de nodige taken uit te voeren, privacygevoelige persoonsgegevens kunnen openbaar worden gemaakt en belangrijke voorzieningen kunnen uitvallen zoals bijvoorbeeld stroom of watervoorzieningen. Cybercriminelen maken maar al te graag gebruik van deze digitale afhankelijkheid.
3. Onvoldoende weerbaarheid in Nederland
Vrijwel iedere week zijn er veel voorbeelden van organisaties die hard geraakt worden door cybercriminelen. Vaak gaat het al mis met eenvoudige maatregelen als het gebruiken van sterke wachtwoorden of het patchen van software en bijbehorende kwetsbaarheden.
ITST-Global.com helpt organisaties cyberaanvallen voorkomen
Juist om organisaties in staat te stellen weerbaar te zijn tegen cybercriminelen bieden wij vulnerability scans aan om te voorkomen dat de criminelen een kans krijgen. En het goede nieuws is dat we nu 10 gratis security consults weggeven! Klik hier voor meer informatie.